ЮРИДИЧНІ І ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ АДАПТАЦІЇ (УКРАЇНСЬКОГО) СУСПІЛЬСТВА ДО УМОВ ПІСЛЯВОЄННОГО ЖИТТЯ

Ключові слова: адаптація, післявоєнне життя, юридичні аспекти, психологічні аспекти, українське суспільство, війна

Анотація

У науковій статті визначені юридичні та психологічні аспекти адаптації українського суспільства до умов післявоєнного життя. Охарактеризовано юридичні аспекти, до яких належать законодавчі зміни, що стосуються відшкодування збитків, соціального захисту та прав людини в умовах післявоєнного відновлення. Визначено психологічні аспекти, які охоплюють процеси тривоги, стресу та травми, а також механізми психологічної реабілітації та підтримки для постраждалих осіб і суспільства. Детально розглянуто завдання, мету та важливість юридичної та психологічної адаптації українського суспільства до післявоєнної ситуації. Запропоновано план тренінгів з юридичних і психологічних аспектів адаптації українського суспільства до умов післявоєнного життя на тримісячний період. За результатами наукового дослідження визначено, що війна має серйозні наслідки для суспільства та людей, їх розв’язання потребує врахування як психологічних, так і юридичних аспектів, які мають взаємодоповнюватися та сприяти створенню умов для покращення якості життя населення та відновлення соціальної гармонії в післявоєнний період.

Посилання

Безоплатна правова допомога / Міністерство у справах ветеранів України. URL: http://surl.li/ruoaa.

Депресія під час війни. Ресурсна психологія та психотерапія. URL: http://surl.li/ruftw.

Коробка Л. Соціально-психологічна адаптація спільноти до умов і наслідків воєнного конфлікту: теоретичні засади дослідження. Актуальні проблеми соціології, психології, педагогіки. 2015. № 4. С. 76–82.

Панок В. Психологічні дослідження в умовах війни: проблеми і завдання. Вісник Національної академії педагогічних наук України. 2023. Т. 1. № 5. С. 1–12.

Соціально-психологічна адаптація військовослужбовців/ветеранів: проблематика вивчення / Г. Пріб та ін. Габітус. 2022. № 35. С. 159–163.

Психологічний стан українців у воєнний період. Укрінформ. URL: http://surl.li/ndysh.
С
успільна служба правової допомоги: адаптація та допомога переселенцям. Мережа правового розвитку. URL: http://surl.li/runyp.

Тривожність під час війни: шляхи терапії. Спеціалізований медичний портал. URL: http://surl.li/qgkzp.
Опубліковано
2024-08-17