ГРУПИ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В УМОВАХ ВІЙНИ

Ключові слова: соціальна робота, соціальна підтримка, групи соціально-психологічної підтримки, соціально-психологічна адаптація та реабілітація, війна

Анотація

У статті розглядається роль груп соціально-психологічної підтримки як важливого інструменту соціальної роботи в умовах війни. Розглядаються основні функції та завдання таких груп, а також їхній вплив на психологічний стан учасників, які постраждали від військових дій. Аналізуються методики та практики, що використовуються для забезпечення ефективної підтримки та реабілітації постраждалих. Окрема увага приділяється методикам організації та проведення групових зустрічей, впливу соціально-психологічної підтримки на психоемоційний стан учасників та відновлення їхніх соціальних функцій. Наведені приклади успішних практик і рекомендації для соціальних працівників, які працюють в умовах кризи. Стаття підкреслює значущість інтегрованого підходу, який поєднує психологічну допомогу із соціальною підтримкою, що є необхідним для ефективної реабілітації постраждалих від війни. Авторки наголошують на необхідності подальшого розвитку та підтримки цих груп для забезпечення ефективної соціальної роботи під час війни й у повоєнний період.

Посилання

Актуальні питання соціальної роботи : навчальний посібник / О. Денисюк та ін. ; ред. кол. : О. Епель та ін. Ужгород : РІК-У, 2023. 420 с.

Групові форми роботи в системі психосоціальної допомоги дітям і сім’ям, що опинились у складних життєвих обставинах внаслідок військових дій (досвід упровадження) / авт. кол. : В. Байдик та ін. ; за заг. ред. В. Панка, І. Ткачук. Київ : Ніка-центр, 2020. 122 с.

Коробка Л. Психологічні засоби підвищення адаптивності спільноти до наслідків воєнного конфлікту. Наукові студії із соціальної та політичної психології. 2019. Вип. 43 (46). С. 63–71. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nsspp_2019_43_8.

Кривоконь Н. Соціально-психологічна підтримка як чинник подолання скрутних життєвих ситуацій. Проблеми сучасної психології. 2015. Вип. 29. С. 319–328.

Михайлич О. Соціально-психологічні особливості адаптації внутрішньо-переміщених осіб. Психологія та соціальна робота. 2023. Вип. 2 (58). С. 26–34.

Основи реабілітаційної психології: подолання наслідків кризи : навчальний посібник / Л. Царенко та ін. ; за заг. ред. Л. Царенко. Т. 2. Київ, 2018. 240 с.

Пилипенко Н. Психологічна допомога та підтримка постраждалим внаслідок війни в Україні. Вісник Національного університету оборони України. 2022. Вип. 70 (6). С. 142–148.

Психосоціальна підтримка в умовах надзвичайних ситуацій: підхід резилієнс : навчально-методичний посібник / Н. Гусак та ін. ; за заг. ред. Н. Гусак ; Нац. ун-т «Києво-Могилянська академія». Київ : НаУКМА, 2017. 92 с.

Соціально-психологічні технології відновлення особистості після травматичних подій : практичний посібник / Т. Титаренко та ін. ; за наук. ред. Т. Титаренко ; Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології. Кропивницький : Імекс-Лтд, 2019. 220 c.

Титаренко Т. Технології відновлення психологічного здоров’я особистості в умовах війни: комплексний підхід. Наукові студії із соціальної та політичної психології. 2019. Вип. 43 (46). С. 54–62. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nsspp_2019_43_8.
Опубліковано
2024-08-17