ПСИХОЛОГІЧНІ ПРОЯВИ ЕМОЦІЙНОЇ ЕКСПРЕСИВНОСТІ СТОСОВНО ОСІБ ІЗ МЕДИЧНИМИ ДІАГНОЗАМИ - Пастрик, Т. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
Дослідження є спробою обговорення взаємозв’язку психологічних проявів емоційної експресивності осіб із кишковими захворюваннями, зокрема синдромом подразненого кишечника, виразкового коліту, хвороби Крона, а також із цукровим діабетом, бронхіальною астмою. Емоційна експресивність реалізується через ставлення та поведінку родичів відносно особи із захворюванням. До таких видів поведінки належать ворожість, критичні зауваження, емоційна гіперопіка. Така емоційна експресивність з боку родичів здатна призвести до погіршення психологічного стану хворої особи. Особлива увага в цій розвідці приділна проблемі осіб із кишковими захворюваннями та їхнім психічним станам. Метою дослідження є встановлення специфіки впливу емоційної експресивності на якість життя осіб із медичними діагнозами. Серед використаних у роботі методів — теоретичний аналіз літератури з проблеми, дедуктивний метод, метод узагальнення. Результати дослідження засвідчили, що психічні прояви в осіб із захворюваннями мають прямий зв’язок з емоційною експресивністю з боку родичів у сім’ї, які зазвичай демонструють критику та емоційну гіперопіку. Подальші дослідження кишкових захворювань та емоційної експресивності мають перспективу в плані зосередження на більш гомогенних групах осіб із конкретними захворюваннями.