ТЕХНОЛОГІЯ АРТТЕРАПІЇ В СОЦІАЛЬНІЙ АДАПТАЦІЇ ДІТЕЙ ІЗ ЧИСЛА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ У КОНТЕКСТІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Котенко, О. О.; Кохно, А. С. (Психологія та соціальна робота, 2024)
Стаття присвячена дослідженню фінансово-правових і змістовних особливостей упровадження елементів арттерапії в наданні соціальної послуги соціальної адаптації цільовій групі дітей із числа внутрішньо переміщених осіб. У роботі була розглянута нормативна база, яка формує стандарти роботи з дітьми загалом, а також дітьми із числа внутрішньо переміщених осіб зокрема. Досліджені підходи до розуміння сутності соціальної терапії, її педагогічного аспекту, а також передумови для застосування арттерапевтичних вправ у їх контексті. Сформульовані висновки були підкріплені практичними результатами проведених арттерапевтичних занять із дітьми із числа внутрішньо переміщених осіб у закладі дошкільної освіти Сумської області, продемонстровано особливості застосування арттерапевтичних вправ для пришвидшення процесу їхньої соціальної адаптації. Отримана позитивна оцінка від фахівців закладу та високі результати не лише дають підстави вважати, що арттерапевтичні заняття мають широкий потенціал під час роботи з даною цільовою групою, але і надають можливості їх упровадження для надання соціальної послуги соціальної адаптації іншим цільовим групам, як-от безробітні люди, люди пенсійного віку, люди, що страждають від професійного вигорання, люди з інвалідністю. Були схарактеризовані синхронний і асинхронний підходи, а також індивідуальна форма та типові тематичні тренінгові програми, які можуть сформувати основу для вдосконалення наявних підходів до надання послуги соціальної адаптації. Окрему увагу приділено розгляду ролі та перспектив арттерапії в контексті цілей сталого розвитку. Розглянуто можливість удосконалення розроблених у межах дослідження арттерапевтичних вправ шляхом формулювання завдань, які не лише сприяють соціальній адаптації дітей із числа внутрішньо переміщених осіб, але і стимулюють їх вирішувати повсякденні проблеми з огляду на цілі сталого розвитку. Зазначено, що такі вправи можуть бути пристосованими для роботи з іншими віковими групами: підлітків, молоді, людей середнього та похилого віку, що буде слугувати додатковим освітнім цілям у соціальній роботі із цими цільовими групами. На основі цього був зроблений висновок про доцільність застосування комбінаторного підходу до формування типових тематичних тренінгових програм. Окрім того, окреслені перспективи підвищення доступності соціальної послуги сольної адаптації отримувачам шляхом подальшого розвитку функціоналу порталу надання державних послуг «Дія» (асинхронні тренінгові можливості) та створення на базах закладів вищої освіти сертифікатних програм для підготовки тренерів (синхронні можливості).