СУЧАСНІ ВИДИ КІБЕРАДИКЦІЙ ФАБІНГ ТА НОМОФОБІЯ - Асєєва, Ю. О.; Аймедов, К. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У сучасному світі, де технології визначають наше повсякденне життя, проблеми залежності від кіберпростору набувають нових форм, окрім, ґаджет-адикцій, селфітіс, комп’ютерної залежність, Інтернет-серфінгу, з’являються нові форми: фабінг та номофобія. Поява нових форм нехімічної адиктивної поведінки актуалізує питання їх теоретичного та експериментального вивчення. Дана робота присвячення науково-теоретичному аналізу широкого спектра питань, які стосуються здоров’я людини в умовах технологічних трансформацій суспільства та зміни культурних парадигм, пов’язаних із віртуальною реальністю та сучасними цифровими технології. Розглянуто історично-філософські, соціальні, психологічні та медичні аспекти впливу нових форм кіберадикцій: фабінгу та номофобії на здоров’я людини. Обидві нозоформи взаємодіють і поглиблюються, визначаючи новий спектр викликів для психічного здоров’я та соціальних відносин сучасної особистості. За даними останніх досліджень, фабінг та номофобія можуть сприяти розвитку стресу, тривожності та депресії. Більше того, вони можуть мати негативний вплив на якість сну, академічну й професійну продуктивність та здатність до емоційного регулювання. Отже, невідкладними стають питання експериментальних досліджень, виявлення детермінант, розробка та впровадження програм, спрямованих на профілактику фабінгу та номофобії, з метою створення більш збалансованого та здорового ставлення до технологій у сучасному світі.