ПСИХОСЕМАНТИЧНІ КОНСТРУКЦІЇ ЛІДЕРСТВА У СВІДОМОСТІ МОЛОДІ: ГЕНДЕРНИЙ ВИМІР - Заграй, Л. Д.; Федорук, О. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті представлено результати емпіричного дослідження психосемантичної конструкції лідерства у картині світу студентства у гендерному вимірі. Проведено аналіз різних теоретико-методологічних підходів щодо моделей лідерства, які доводять, що лідерство у класичному потрактуванні має маскулінний зміст. Окреслено три ключові підходи у трактуванні лідерства на основі: особистісних рис, взаємодії із ситуацією, поведінки. Проаналізовано сучасні теорії лідерства, які створюють методологічну основу для формування трансформаційної моделі лідерства, ключовим індикатором якої визначено взаємодію із підлеглими, які тлумачаться як послідовники, трансформацію їхніх цілей і спрямування на досягнення результатів. Описано методологію та методи дослідження концепту «лідерства» у картині світу студентів. Застосовано методи: незавершених речень; психосемантичний диференціал. Констатовано, що у переважної більшості студентів психосемантична конструкція лідерства свідчить про її маскулінний, патерналістський зміст, у якому ключовими є соціальні характеристики — влада, домінування, успіх. Визначено гендерну специфіку у психосемантичних конструкціях лідерства студентства. У чоловіків переважають психосемантичні конструкції, змістове наповнення яких стосується владно-підвладних відносин, конкуренції та домінування. У жінок намітилася тенденція у формуванні трансформаційної моделі лідерства, про що свідчить психосемантичний зміст їхніх моделей, ключовими характеристиками якої виявлено здатність вести за собою, успіх та домінування. На рівні свідомості у переважної більшості студентства функціонують стереотипні, маскулінні моделі лідерства. Образ лідера асоціюється більшою мірою із чоловіком, особливо у сферах політики та бізнесу. Жінку лідеркою студенти уявляють в освіті та медицині.