ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЖІНКИ-ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ - Кайманова, Я. В.; Рябоконь, Н. С. (Психологія та соціальна робота, 2024)
Зміни, що відбулися останнім часом у соціально-економічній, внутрішньо та зовнішньополітичній сферах країни, визначили необхідність переозброєння та вдосконалення бойової діяльності війська за всіма напрямами. У сучасних збройних силах світу все частіше можна зустріти жінок-військовослужбовців, які виконують важливі функції й обіймають ключові позиції. Жінки в армії стикаються з особливими викликами й умовами, які впливають на їхню індивідуально-психологічну адаптацію та поведінку. Розвиток громадянського суспільства вимагає максимальної участі всіх у процесі суспільних реформ, однак традиційні ґендерні стереотипи домінують і структурно виправдовують ґендерну соціальну нерівність, у результаті чого потенціал більшості жінок залишається невикористаним і донині. У статті досліджено індивідуально-психологічні особливості жінок-військовослужбовців, зокрема їхні психологічні характеристики, адаптаційні стратегії та виклики, з якими вони стикаються.