КОМУНІКАТИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА В КОНТЕКСТІ РОБОТИ З МІГРАНТАМИ: ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ В УКРАЇНІ ТА КАНАДІ - Жінчин, М. В. (Психологія та соціальна робота, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сутності поняття комунікативної компетентності, осо- бливостей її формування під час підготовки фахівців соціальної роботи та значенню в роботі соціального працівника. Розглянуто теоретичні питання комунікативної компетентності як основи ефективної та якісної роботи соціального працівника із клієнтами загалом і мігрантами зокрема. Висвітлено погляди сучасних науковців щодо важливості комунікативної компетентності у сфері соціальної роботи. Проаналізовано ситуацію з міграцією українців унаслідок війни та з’ясовано, яку допомогу та підтримку від державних установ і громадських і благодійних організацій можуть отримати мігранти в Україні та Канаді на прикладі міста Львова та міста Торонто. Визначено, що комунікація є основним інструментом для з’ясування потреб і проблем людей і надання їм допомоги. Розглянуто та проаналізовано два навчальні курси, в українському та канадському університетах, вивчення яких сприяє формуванню комунікативної компетентності у процесі професійної підготовки студентів – майбутніх соціальних працівників; відзначено деякі спільні та відмінні риси.