СОЦІОЕКОЛОГІЧНА ТЕОРІЯ ТА “LIFE MODEL OF SOCIAL WORK PRACTICE” У ПРАКТИЧНІЙ СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ У СФЕРІ ПАЛІАТИВНОЇ ТА ХОСПІСНОЇ ДОПОМОГИ - Вольф, О. О. (Психологія та соціальна робота, 2024)
У статті встановлено, що одним із важливих підходів у соціальній роботі є соціально-екологічний підхід. Його основними принципом є сприйняття людей і їхнього оточення як взаємопов’язаних систем у межах їхніх конкретних культурних та історичних контекстів. У рамках цього підходу фахівці із соціальної роботи зі Сполучених Штатів Америки К.Б. Жермен і A. Гіттерман у 1980-х роках розробили “Life Model of Social Work Practice”, як практичний інструмент для застосування в соціальній роботі. Однією зі сфер діяльності фахівців із соціальної роботи може бути паліативна та хоспісна допомога – комплексна підтримка тяжкохворих і членів їхніх родин. Досліджено можливості використання “Life Model of Social Work Practice” у соціальній роботі у сфері паліативної та хоспісної допомоги в Україні. Встановлено, що поточна нормативно-правова база в Україні загалом відповідає соціально-екологічному підходу, зокрема принципам “Life Model”. Етапи соціальної роботи, відповідно до “Life Model”, здебільшого відповідають процедурам, передбаченим чинною нормативно-правовою базою в Україні. У зв’язку з високою соціальною актуальністю паліативної та хоспісної допомоги важливо вивчати сучасні теорії та підходи, які прямо впливають на розвиток допомоги цій групі клієнтів.